Yeni Yönetmelikler ile Hayvan Refahına Dair Düzenlemeler Yapıldı
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören 7527 Sayılı “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile getirilen düzenlemeleri içeren ve hayvan refahı gözetilerek hayata geçirilecek uygulamaları detaylandıran uygulama yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.
Peki yeni yönetmelik neleri içeriyor?
İşte madde madde yönetmelikte yer alan düzenlemeler:
- Sahiplenilebilecek hayvan tanımı yapılarak toplanan hayvanlardan hangilerinin rehabilite edilerek sahiplendirilmek üzere hayvan bakımevleri/doğal yaşam alanlarında tutulabileceği açıklığa kavuşturuldu.
Sokak Hayvanları İle İlgili Belediyelere Yeni Görevler Verildi
- Sahipsiz hayvan popülasyonunun sorun yarattığına dair kararı alacak yetkili merci olarak belediye meclisleri görevlendirildi.
- “Yakala-kısırlaştır-tut/sahiplendir” metodu kapsamında; belediyelerce yakalanarak rehabilite edilen hayvanların hayvan refahı ilkeleri gözetilerek barındırılacağı “doğal yaşam alanları” tanımlanarak hayvan bakımevleri ile birlikte özellikleri belirlendi.
Özel Hayvan Barınakları ve Standartları Belirlendi
- Bakanlıktan izin alınmak suretiyle gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince kurulacak ve hayvanların sahiplenerek barındırılacağı “özel hayvan yaşamevleri” tanımlanarak özellikleri belirlendi.
- Hayvan bakımevi, doğal yaşam alanı ve özel hayvan yaşamevlerinde, başta hayvanların tutulacakları alanların büyüklükleri olmak üzere (6 aylıktan küçük hayvanlar ile küçük ırklar için 8 metrekare, büyük ırk hayvanlar için 10 metrekare) refah şartları ve diğer fiziksel şartlar hüküm altına alındı.
Hayvan Sahiplerine Yeni Sorumluluklar Getirildi
- Hayvan sahipleri, hayvanlarının insanlara, diğer canlılara ve çevreye verebileceği zararları tazmin etmekle yükümlü tutuldu.
Hayvanların Terk Edilmesi Durumunda Alınacak Tedbirler Belli Oldu
- Hayvanını terk edenler ve bir yıl içinde birden fazla kez kaybedenler 3 yıl hayvan sahiplenemeyecekler.
- Yerel yönetimler sahipsiz hayvanlarla ilgili işlemlerde görevlendirildi ve sahiplendirmeye uygun hayvanların sahiplendirme işlemlerini yapmakla sorumlu tutuldular.
Hayvanların Bakımı ve Rehabilitasyonuna Öncelik Verilecek
- Ağustos ayında yapılan kanuni değişiklikle nüfusu 25 binin üstünde olan yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların bakımı ve rehabilitasyonuna bütçelerinin belirli bir kısmını ayırmakla yükümlü hale getirildi.
Kaynak: patronlardunyasi.com